Hoppa till innehåll

Start

En växande svensk / katalansk vingård i dynamiska DO Montsant

/ Buteljerad glädje

Bell Cros är en ny vingård med gamla stockar. Vi bygger på tusenåriga traditioner men siktar på framtiden. Vi kombinerar glädjen och entusiasmen från en nyupptäckt passion med stoltheten, kunskapen och förankringen i en anrik kulturbygd. Bell Cros är ett lustfyllt framtidsprojekt som ska sprida glädje i form av vin från DO Montsant.

Bell Cros /

Bell Cros är namnet på vår vingård. Bell Cros är namnet på vårt vin. Bell är katalanska och betyder vacker, Cros är lokal fornkatalanska för dal/sänka. Bell Cros är vår vackra dal i DO Montsant, Tarragona, Katalonien, Spanien.

VI VET…

…att jorden, vinstockarna, druvorna och vädret i DO Montsant har alla möjligheter att producera utmärkt vin.

Hållbar / ekologisk satsning

Vinodlingarna i DO Montsant är ofta små, alltför små, på grund av arvsskiften. Under många år har också utflyttning till storstäderna gjort det svårt med återväxten och nödvändiga investeringar. Vinkooperativen betalar oftast vindruvsodlarna per kilo, oavsett kvalitet. Därför har odlarna varit tvungna att prioritera volym istället för kvalitet. Med det blåser nya vindar i DO Montsant och Bell Cros är en del av den utvecklingen. Under vårt första år förenade Bell Cros, genom förvärv, sex intilliggande vinodlingar. Genast påbörjades också omställningen till en större, helt ekologisk vingård. Paradoxen är att det krävs volym för att kunna fokusera på högre kvalitet genom mindre skördar.

Vinrankor som sett 40 / 70 år

Bell Cros är ett nytillskott i vinvärlden men vingårdens stockar är desto äldre. Majoriteten av vinstockarna i odlingarna är 40–70 år gamla. Det ger druvorna och vinet karaktär. Genom sin höga ålder speglar vinstockarna den plats där de vuxit. En flaska Bell Cros innehåller alltid en speciell del av DO Montsant.

VI ÄR ÖVERTYGADE…

…om att de generationer av kunskap som de fantastiska människorna i denna region besitter kan lyfta smakupplevelsen.

Lokala druvorna Garnatxa / Carinyena

Huvudfokus för Bell Cros är druvorna Garnatxa (Garnacha) och Carinyena (Cariñena). De är typiska för DO Montsant och intilliggande DOC Priorat. Dessa druvor kommer att utgöra stommen för vår vinproduktion.

Svenska / katalanska eldsjälar bakom Bell Cros

Bell Cros är en laginsats av ett verkligt dream team. Vi är två svenska entreprenörer, Ann och Peter Skoglund, som har knutit till oss lokala eldsjälar med stjärnvinmakaren Joan Asens i spetsen. Målet är att tillsammans sätta ytterligare ljus på DO Montsant.

VI TROR…

…att när man gör saker utifrån lust så sprider man glädjen vidare. Varje flaska Bell Cros innehåller ett leende.