Hoppa till innehåll

ONE OFF

Som en del i Bell Cros arbete med att utvecklas som vinproducent gör vi försök med olika viner och vinstilar. De viner som vi gillar och tror på släpper vi en begränsad upplaga av. Vinerna kan vara gjorda av druvsorter vi vanligtvis inte använder, alternativa vinifieringsmetoder, druvor från nya odlingsområden etc. Vi har valt att ge denna speciella produktlinje namnet ”ONE OFF”, något som man bara gör en gång. Om vinet blir väldigt väl uppskattat kanske vi gör det igen eller tar in det i vår ordinarie Bell Cros- sortiment.

ONE OFF #6

Druvorna till detta söta dessertvin (140 g/L) har skördats sent, när druvorna har blivit övermogna. Efter skörden har druvorna torkats utspridda på paneler i 35 dagar. När de aromatiska russinliknade druvorna har vinifierats och macererats med skalen i 20 dagar har vinet lagrats i stora, 220 L, glasdamejeanner och ståltankar i 12 månader. Serveras 12-16 °C, gärna som sällskap till en mögelost eller chokladdessert.

VINTYP Sött rött dessertvin.
DRUVOR Handplockade 100% Garnacha Negra.
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS ÅLDER 5 år
SMAKNOTER Körsbärsröd färg med karmin- och granattoner. I näsan, aromer av fikon, dadlar och mogna röda frukter och citrusskal. I gommen är vinet fräscht och sött med en oljig textur.Aromatiskt fräscht med smak av med citrus, röda bär och med nyanser av anisfrön.
SERVERINGSFÖRSLAG Serveras bäst med söta och salta maträtter. Smakrik, mörk chokladkaka eller fruktbaserade desserter, som karamelliserade och nötiga fruktpajer eller frukttårtor. Söt och krämig glass eller sorbet. Servera vinet vid en temperatur på 12–16 °C
Läs mer / ladda ner PDF

ONE OFF #5

Detta numera ovanliga Claretvin har sitt ursprung ända tillbaka till medeltiden. Claretvinet är nästan rosa och namnet kännetecknar väldigt lätta/klara röda viner från Bordeaux. Ordet ”claret” kommer från det latinska ordet clarus ”klar”. # 5 har lika stora delar vita och röda druvor (Garnacha) som blandats, jäst och macererats tillsammans.

VINTYP Claret (white/red) wine
DRUVOR Handpicked Garnacha Blanca 55,7 % and Garnacha Negra 44,3 %
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS ÅLDER 4 – 68 år
SMAKNOTER Claretvinet är ljust rött, nästan rosa. Färgen är ett resultat av en blandning vita och röda druvor som har jäst tillsammans. Aromatiskt fräscht med smak av med citrus, röda bär och med nyanser av anisfrön.
SERVERINGSFÖRSLAG Fisk, skaldjur, sushi, ljust kött, grönsaker, sallader (utan vinägrett), pasta, ris. Serveras vid en temperatur på 14°C.
Läs mer / ladda ner PDF

ONE OFF #4

Ägaren till Bell Cros, Peter, och dottern Ida älskar bubbel. Nu äntligen är Bell Cros första bubbel klart. Det är gjort av 100% Garnacha Blancadruvor och enligt den ursprungliga Ancestral-metoden. Vinet har buteljerats innan det jäst klart och sedan fortsatt att jäsa ut resterande socker med kolsyrebildning som följd. Därefter har det legat på sin jästfällning i 12 månader.

VINTYP Brisat (Orange) vitt vin
DRUVOR 100 % Garnacha Blanca
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS ÅLDER 13 år
SMAKNOTER En vacker och ljust gyllene färg. I vissa flaskor kan vinet vara lite grumligt eftersom vinet tillverkas manuellt enligt Ancestralmetoden. Bubblorna förstärker doften av citrus och anis med en lätt touch av brioche. Smaken är fyllig, livlig och uppfriskande, tack vare den subtila kolsyran.
SERVERINGSFÖRSLAG Perfekt som aperitif. Passar bra till ost, charkuterier, pata negra (iberisk skinka), sallad, ljust kött, pasta, ris, fisk, sushi, skaldjur. Servera vid en temperatur på 8°C.
Läs mer / ladda ner PDF

ONE OFF #3

#3 är ett Brisatvin (orange vin) och det tredje vinet i serien ”ONE OFF”. 100% Garnacha Blancadruvor har jäst med skalen i 29 dagar. Därefter har vinet lagrats i ett urgröpt 700L äggformat granitkärl i fyra månader. Detta rundar av vinet, förstärker elegansen och komplexiteten.

VINTYP Brisat (Orange) vitt vin
DRUVOR 100 % Garnacha Blanca
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS ÅLDER 13 år
SMAKNOTER Färgen är gul med gröna inslag. Aromen är subtil och komplex med toner av gul frukt, citrusinslag och mycket speciella toner av grönt te och färskt hö. I gommen är vinet levande, friskt med en intensiv och lång finish.
SERVERINGSFÖRSLAG Fisk och skaldjur, ljust kött, sallader (utan vinägrett), ost, pasta, ris. Serveras vid en temperatur på 12-14°C.
Läs mer / ladda ner PDF

ONE OFF #2

Detta vin, #2, är det andra vinet i den begränsad upplagan av ”ONE OFF”. Det är ett natur och vegan vin, gjort av 100 % organiskt odlad Garnacha Blanca. Vinet vildjäst med naturjäst, inga tillsatta sulfiter och utan klarning och filtrering.

VINTYP Vitt naturvin
DRUVOR 100% Garnacha Blanca
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS ÅLDER 12 år
SMAKNOTER Gulfärgat vin med toner a bärnsten. Frisk med aromer av citronskal, grapefrukt, gula plommon och anisfrön. Smaken är lång, intensiv och komplex.
SERVERINGSFÖRSLAG Fisk och skaldjur, ljust kött, sallader (utan vinägrett), ost, pasta, ris. Serveras vid en temperatur på 8°C.
Läs mer / ladda ner PDF

ONE OFF #1

Det första vinet i den begränsad upplaga av ”ONE OFF” är #1. Detta är Bell Cros första natur och vegan vin, gjort av 100 % organiskt odlad Cabernet Sauvignon. Vinet vildjäst med naturjäst, inga tillsatta sulfiter och utan klarning och filtrering.

VINTYP Rött naturvin
DRUVOR 100% Cabernet Sauvignon
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS ÅLDER 25 år
SMAKNOTER Ett medelfärgat vin med blåröd nyans. En doft av lakrits, blommor och fräscha röda bär. Känslan i munnen är frisk och saftig.
SERVERINGSFÖRSLAG Ljust kött, charkuterivaror, sallader (utan vinägrett), pasta, ris, fisk, sushi. Serveras vid en temperatur på 14 °C.
Läs mer / ladda ner PDF