Hoppa till innehåll

Människorna bakom

Bell Cros är en vingård men lika mycket en idé, en tanke och en önskan att sprida glädje och sätta ljus på DO Montsant. Här är människorna som gör det möjligt.

Entreprenörerna / entusiasterna Ann & Peter Skoglund

Det var egentligen inte alls tänkt att vi skulle ha en vingård. Visst njöt vi av vin men några vinkännare var vi inte. Dessutom hade vi precis sålt vårt företag hemma i Sverige och tänkte njuta av ledighet och inte starta några nya projekt. Men så skaffade vi en lägenhet i Barcelona och väl där fick vi upp ögonen för den katalanska naturen och de katalanska vinerna. Först från det världsberömda distriktet DOQ Priorat och sedan från det kringliggande DO Montsant. Och det var här vi råkade på en vingård som var till salu…

Som två obotliga entusiaster kunde vi inte motstå utmaningen. Vinodlingen i den vackra dalen nedanför bergskedjan Montsant blev vår. Vi visste att vi hade mycket att lära och vi sökte kunskap. Men vi kunde aldrig ana hur stort stöd som väntade från engagerade personer i trakten. Hur generöst de delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper, med vilken omtanke de gav oss råd för att vi som nykomlingar skulle undvika fallgropar. Vi välkomnades med öppna armar. I takt med att projektet växte slog en tanken rot i oss, att sätta samman ett lokalt förankrat team som kunde skapa vin som skulle göra DO Montsant än mer uppmärksammat.

Vinmakaren / geniet Joan Asens

Det är ingen överdrift att kalla Joan Asens för en internationell stjärnvinmakare. I Katalonien är han ett mycket välkänt namn och föräras ofta epitetet ”crac” vilket närmast kan liknas vid geni. Joan är en av personerna som bidragit till den stora internationella framgången för granndistriktet DOQ Priorat. Som chefsenolog hos ett av de berömda vinmärkena låg han bakom uppmärksammade viner som idag betingar priser på 1.000 euro per flaska.

Att Joan Asens har valt att vara vinmakare för Bell Cros är naturligtvis en stor ära. Han har sina rötter här och delar sin tid mellan sin egen vingård Orto Vins och Bell Cros. Att kunna presentera vin signerat Joan Asens är få förunnat. Joan blev utsedd till årets vinmakare 2019 i Katalonien

Vineriansvarig / Allkonstnären Albert Peris

Albert har mångårig erfarenhet av vinframställning som han har ansvarat för i många av Priorats främsta vinerier, så som Mas Martinet och Terroir al Límit . Största delen av sin tid spenderar Albert i vårt nya state-of the-artvineri. Det kräver ett tätt samarbete med vår vinmakare Joan Asens för att nå det perfekta resultat som Joan alltid eftersträvar. Albert sköter den praktiska processen från det att druvorna kommer till vineriet tills det blir ett färdigt vin. Albert ser slutligen till så att vinerna levereras till våra kunder.

Albert har också en mycket känslig näsa och har hand om våra vinprovningar när våra gäster kommer för att smaka våra viner.

Försäljning Spanien / Vinconnoisseuren Marta Amade

Marta älskar vin och har dedikerat större delen av sitt liv till leda vinprovningar och att sälja vin. Förutom sin praktiska erfarenhet av att smaka av viner, så är Marta bla certifierad sommelier, WSET 3. Martas stora intresse när hon inte jobbar med vin är att njuta av att hitta den perfekta kombinationen vin och mat. Marta bor i den moderna och vibrerande staden Barcelona och är Bell Cros känselspröt vad det gäller nya trender i vinvärlden.