Hoppa till innehåll
Det är dessa skönheter som ska planteras och som ska ge framtida skördar.

Att återställa jorden, ett ”skitjobb”.

För oss är detta ett långsiktigt projekt. Vi gör det inte för att tjäna snabba pengar, utan för att det är kul och vill bygga upp något långsiktigt och hållbart.

I ett år har vi nu arbetat med att återställa jorden till sitt ursprungliga skick och har tillfört de ämnen som jorden urlakats på under årens lopp. I år har vi bl.a. tillfört jorden 75.000 kg animaliska mikroorganismer(djurskit). Det är ett hårt jobb och kostar en hel del, ett riktigt ”skitjobb”. Vi har också helt slutat med kemiska bekämpningsmedel. Nu återstår det två år tills odlingen är helt omställd till organisk odling, och vi får använda EU-symbolen för organiska produkter. Huvuddelen av vår vinodling består av 30-80 år gamla vinstockar. Liksom hos oss människor har vinstockarna en begränsad livstid och ju äldre de blir desto mindre producerar de, men däremot blir kvalitén på druvorna också bättre och bättre. Därför blir det en ekonomisk avvägning när man ska ersätta de gamla vinstockarna med nya. På vår vingård växer det glest på några områden och produktionen har blivit alldeles för låg. Vi har nu tagit bort och rensat en sammanlagd yta av 1 ha Cariñena. Det gör ont i hjärtat att ta bort så gamla vinrankor som har vårdats av hårt arbetande familjer i generationer.

Vi började förbereda detta förra året och när skörden var klar så klippte vi av och behöll grenar av vinstockarna som vi tagit bort. Dessa har ympats på amerikanska vinstockar som är resistenta mot den fruktade vinlusen. Genom att använda grenarna från våra egna vinstockar så behåller vi vinrankornas gener och bevarar vingårdens historik. Det intensiva arbetet med återplanteringen är nu klart och vi måste nu pyssla om våra nya babys så att dessa kommer att ge fina skördar om tidigast 3 år, som föreskrifterna stipulerar. Precis som allt som har med vin att göra, det är bara att vänta……..

Upp med de gamla vinrankorna som gjort sitt.
Nya ympade Cariñenaskott.
Amerikanska vinlusresistenta rötter.
Det krävs mycket folk för att få dessa små skönheter i jorden.
Baltasar ser till det blir riktigt gjort, rakt och snyggt.
Lunch!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *